Suuri osa ihmisistä kärsii jonkin asteisesta esiintymisjännityksestä. Yritystilaisuuksissa esiintyessäni tapaan usein näitä ihmisiä. Pyrin tietenkin auttamaan heitä ja antamaan vinkkejä esiintymiseen. Hetki ennen esitystä, ei kuitenkaan ole aikaa alkaa pitää mitään kovin syvälle menevää esiintymisen koulutusta, joten siinä vaiheessa annettavien vinkkien pitää olla nopeita ja helppoja ottaa käyttöön.
Olen löytänyt kaksi erinomaista ja helppoa tekniikkaa, jotka voin opettaa kenelle tahansa, hetkiä ennen esiintymistä. Käytän näitä myös itse, sillä kokenutkin esiintyjä hyötyy siitä, että on rento lavalle mennessään.
Nyt haluan jakaa nämä vinkit kanssasi.
1. Käy tutustumassa esiintymispaikkaan ennen omaa vuoroasi.
Mene esiintymispaikalle ennen kuin yleisösi saapuu katsomoon, seiso paikassa jossa tulet esiintymään ja katsele yleisön suuntaan. Fiilistele hieman tilaa, katsele seinille, kattoon ja yleisön paikoille. Voit myös kuvitella yleisön paikalle ja hieman miettiä sitä, miltä esiintymisesi tulee tuntumaan sitten h-hetkellä?
Tämän tarkoitus on tehdä esiintymispaikka tutuksi, että sitten kun menet lavalle, puhujanpöntön taakse tai auditorion eteen, on paikka jo sinulle tuttu. Muuten käy niin, että esityksesi alku menee siihen, että aivosi raksuttavat ylikierroksilla yrittäen prosessoida kaikkea informaatiota mitä uusi näkymä tuo tullessaan ja vasta hetken kuluttua alat hahmottaa yleisöstä tuttuja kasvoja ja muita yksityiskohtia.
Tällä tekniikalla luodaan siis se fiilis, että mennään tuttuun paikaan ja aivoille menee se viesti, että kaikki hyvin, voit ottaa rennosti.
2. Pitkä uloshengitys
Kun aloitat esityksesi, katsele yleisöä, hengitä sisään normaalisti, pidätä hengitystä hetki ja puhalla pitkä ja rauhallinen uloshengitys. Lavalla tehtäessä tämä saattaa tuntua sinusta pitkältä ajalta ja siltä, että yleisö ihmettelee mitä sinä oikein teet?
Älä huoli, ei ihmettele. Lavalle mennessä ja varsinkin esityksen alussa aika vääristyy. Sinusta saattaa tuntua, että tuohon hengitykseen menee ainakin kolme minuuttia, oikeasti siihen menee 8 sekuntia. Yleisöstä se näyttää vain siltä, että keskityt heihin ja samalla luo vaikutelman vahvasta karismasta.
Tekniikan teho perustuu siihen, että stressitilanteeseen joutuessaan ihmisen sympaattinen hermosto aktivoituu, käynnistäen taistele tai pakene moodin. Se ei ole paras mahdollinen tila rentoon ja itsevarmaan esiintymiseen, joten saat kytkettyä sen pois päältä aktivoimalla parasympaattisen hermostosi pitkän uloshengityksen avulla.
Minulle nämä tekniikat ovat toimineet hyvin ja jos se yhtään lohduttaa, niin kokeneetkin esiintyjät jännittävät esiintymistä toisinaan. Esiintyminen on myöskin, kuten mikä tahansa taito, sitä voi oppia harjoittelemalla.
Ps. Jos pelkojen voittaminen tai tuo parasympaattisenhermoston toimintamekanismi kiinnostaa, niin suosittelen lukemaan: Henkka Hyppönen; Pelon hinta.