Takahuoneiden kirjoittamattomat säännöt
Vuosien varrella olen viettänyt merkittävän ajan erilaisissa takahuoneissa, kesätapahtumien takateltoisssa, yritystilaisuuksien neukkareissa tai klubien takahuoneissa. Toisinaan odottelen esiintymistäni yksikseni toisinaan saan seuraa bändin jäsenistä, juontajasta tai muista esiintyjistä.
Vietän suuren osan työajastani yksinäni, toimistolla, treenisalilla tai autossa ja vaikka olenkin introvertti luonteeltani ja nautin yksinolosta, on seura takahuoneissa aina tervetullutta. (Ehkä siitä syystä, että sitä tulee sopivan harvoin)

Käyttäytymiskoodit
Olen huomannut, että takahuoneessa on tietynlainen kirjoittamaton käyttäytymiskoodi, jonka jokainen esiintyjä omaksuu ajan myötä. Ja kuten kaikissa tämmöisissä kirjoittamattomissa koodistoissa, oppiminen tapahtuu yrityksen ja erehdyksen kautta, tarkkaavaisemmin ympäröivää maailmaa katselevat oppivat nopeammin.
Takahuoneissa vallitsee usein, käytännössä aina hyvin lämmin ja kollegiaalinen tunnelma. Yleensä kaikki tervehtivät toisiaan kättelemällä ja esittäytyvät. Esitellessä kerrotaan aina vain etunimi, sillä seuraavana iltana eri takahuoneessa on eri tyypit ja kun ei sitä etunimeäkään oikein tahdo muistaa niin miksi kuormittaa ketään sillä sukunimellä.
Oma tila ja tavarat
Takahuoneet ovat toisinaan hieman ahtaita, joten jokainen esiintyjä yrittää vallata siitä omien tarpeiden mukaisen osansa. Tapana on yrittää pitää omat tavarat mahdollisimman supussa, että kaikki mahtuisivat sopuisasti samaan tilaan. Toisten tavaroiden siirtämistä pyritään välttämään ja jos on tarpeen siirtää niin siihen kysytään kohteliaasti lupa. (ellei kyseinen esiintyjä satu olemaan juuri lavalla)
Toki on niitä tyyppejä, jotka levittäytyvät ympäri takahuonetta siirtelevät toisten tavaroita, eivätkä piittaa toisten henkilökohtaisesta tilasta. Onneksi nämä henkilöt ovat kyllä harvinaisia ja heitäkin olen oppinut sietämään. Siedätyshoidossa on auttanut eräs rakas taikuri kollegani, jonka kanssa olen esiintynyt paljon.
Nämä “all over the palace” -tyypit ovat yleensä myös niitä joilta häviää keskimäärin 5-20% esiintymisvälineistä keikkareissulla. Tavaroiden kasassa pitämisessä on myös käytännön hyöty, tavaroita häviää vähemmän.


Odottelua ja rupattelua
Esittelyjen jälkeen takahuoneessa on yleensä lupsakka rauhallinen tunnelma. Rauhallista rupattelua, kohtuullisella äänenvoimakkuudella, ettei naurun remakka tai muu äänekäs elämöinti kantaudu juhlatilaan asiakkaiden korviin.
Suuri osa taikurin ja esiintyjän työstä kuluu oman esiintymisvuoron odotteluun, takahuoneissa ja se voi olla hyvinkin puuduttavaa välillä. Ja juuri siksi vaihtuva juttuseura on tervetullutta ja luo mukavaa vaihtelua siihen että on yksin tai aina samojen bändikavereiden kanssa.
Esiintymiseen valmistautuminen
Jokaisella esiintyjällä on omat rutiininsa joilla hän valmistautuu esitykseen. Toinen esiintyjä tunnistaa vaistomaisesti sen, kun toinen siirtyy rennosta odottelusta esiintymiseen valmistautumis -tilaan. Esitykseen keskittyvälle esiintyjälle annetaan tilaa ja omaa rauhaa siinä määrin kun se takahuoneen rajoissa on mahdollista.
Kun esitys on ohi ja palaan takahuoneeseen, on yleensä bändin vuoro mennä lavalle. Toivotan heille hyvää keikkaa ja kiitän seurasta. Jäätyäni yksin takahuoneesen, pakkaan tavarani, katson että kaikki omat tavarat tuli mukaan ja roskat roskiin. Sitten istahdan autoon ja yksin ajellessani pohdin, vaikkapa että mistä sitä seuraavaksi kirjottaisi blogin?
